Vodič za građane kroz proračun Općine Lumbarda 2023

Vodič za građane kroz proračun Općine Lumbarda za 2023. godinu

Drage sumještanke i sumještani,
pred vama je vodič kroz najvažniji financijski dokument naše Općine – Proračun za nadolazeću 2023. godinu, koji će ujedno biti i prvi proračun iskazan u našoj novoj europskoj valuti. Svaki, od sada, cent javnog novca pripada podjednako svakom od vas koji ste mi povjerili odgovornost vođenja naše zajednice. Stoga je moja je dužnost otvoreno i transparentno kreirati i upravljati javnim novcem, a vaša nadzirati taj proces. Ovaj vodič je stoga pripremljen s ciljem da vam približi strukturu Proračuna za narednu godinu te pojasni gdje će svaki cent vašeg novca biti uložen.

Proračun je svojevrstan nacrt razvoja naše Općine koji najbolje pokazuje što možete očekivati u narednom razdoblju. Ovogodišnji proračun Općine Lumbarda dosljedno slijedi Provedbeni program mog mandata i u njemu zacrtane ciljeve te dobro balansira između prijeko potrebnih kapitalnih investicija, zaštite okoliša i pružanja društvenih usluga. Ususret još jednoj izazovnoj godini koja je pred nama, imamo kvalitetan, realan i održiv financijski okvir za razvoj naše Općine.

Nakon skromnog prošlogodišnjeg rasta, proračun za 2023. će u odnosu na 2022. biti veći za gotovo 25% zahvaljujući učinkovitijem upravljanju javnim resursima Općine te uspješnom povlačenju sredstava iz državnih i europskih izvora. Uzimajući u obzir sredstva prenesena iz prethodne godine, rashodi Općine će se u 2023. približiti iznosu od 2 milijuna eura tj. 1.600 eura po glavi stanovnika.

Posebno me veseli što od sljedeće godine postajemo jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja uvodi participativno budžetiranje kao dobru vježbu participativne demokracije i sredstvo osiguravanja transparentnosti proračuna. Uvođenjem prilagođenog modela participativnog budžetiranja steći ćemo bolji uvid u potrebe lokalne zajednice, ojačati transparentnost i legitimitet procesa donošenja odluka, pružiti najširem mogućem broju građana priliku za izravno sudjelovati u određivanju prioriteta i predlaganju rješenja te ojačati osjećaj odgovornosti u zajednici.

Nadam se da će vam ovaj vodič biti koristan alat u istraživanju proračuna te još jedan poticaj na aktivno uključivanje u rad za dobrobit naše male zajednice. Moja vrata vam stoje širom otvorena.

Vaša načelnica,
Marija Klisura

Vodič možete preuzeti OVDJE.
Podijelite sadržaj:
Prethodna objava Poziv za prijavu krajnjih korisnika za korištenje usluge potpore (pomoći u kući) osobama starije životne dobi i/ili nemoćnim osobama

OIB: 08108782395

MB: 2753600

Poslovna banka: Raiffeisenbank d.d.

IBAN: HR8524840081860000009

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Lumbarda 493
20263 Lumbarda

Pon – Pet: 8:00 – 15:00 h

Općina Lumbarda © 2023. Sva prava pridržana. Izrada: Impresija

Skip to content