Radionice u vezi invazivne vrste mungosa

Najavljujemo radionice namijenjene izradi plana upravljanja stranom invazivnom vrstom – mungosom, koje će se održati u Lumbardi 6. srpnja 2020. (ponedjeljak) u dvorani Kino dvorana DOC-a, iznad trgovine Studenac s početkom u 9:30 sati.

Predviđeno trajanje radionica je do 16:00 h. U sklopu radionica bit će organiziran besplatan ručak i okrjepa.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi projekt „Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta“ sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Svrha projekta je doprinijeti razvoju sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj, kroz izradu akata planiranja – akcijskih planova i planova upravljanja invazivnim stranim vrstama koje su široko rasprostranjene u RH te priručnika o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama. Ovi dokumenti trebali bi pospješiti kontrolu i ublažiti štetni utjecaj invazivnih vrsta na zavičajne vrste i staništa.

Za izradu plana upravljanja invazivnom stranom vrstom mungosom (Herpestes javanicus auropunctatus) ugovoreno je društvo Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju. Europska unija je prepoznala mungosa kao invazivnu stranu vrstu jer štetno utječe na zavičajnu faunu, ljudsko zdravlje kroz širenje bolesti te uzrokuje ekonomsku štetu pa je uvršten na popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji. U RH mungos je široko rasprostranjena invazivna strana vrsta. Namjena plana upravljanja mungosom je definiranje konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno provesti da bi se umanjila mogućnost daljnjeg unošenja i širenja ove vrste u RH.

Namjera radionica je direktno informirati i uključiti dionike u procese izrade planova upravljanja mungosom te razmijeniti iskustava i ideje o ovoj problematici.

Prijave na radionice vrše se putem e-maila: mvucevac@oikon.hr , tel. 091 553 8661

Podijelite sadržaj:
Prethodna objava Javni pozivi za energetsku obnovu

OIB: 08108782395

MB: 2753600

Poslovna banka: Raiffeisenbank d.d.

IBAN: HR8524840081860000009

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Lumbarda 493
20263 Lumbarda

Pon – Pet: 8:00 – 15:00 h

Općina Lumbarda © 2023. Sva prava pridržana. Izrada: Impresija

Skip to content