Dvije olovne prečke antičkih sidara u Lumbardi na Korčuli

Od 26. do 29. lipnja 2024. godine provedeno je podmorsko istraživanje pred Lumbardom na otoku Korčuli, na mjestu na kojem je lokalni ronilac prijavio postojanje dviju olovnih prečki antičkih olovno-drvenih sidara. Istraživanje su proveli stručnjaci i vanjski suradnici Sveučilišta u Zadru i Instituta za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, a financijska sredstva osigurala je u vidu donacije Chelsea N. Kellogg iz Sjedinjenih američkih država.

Prečke su očišćene od sedimenta i izvađene iz mora, a u dogovoru s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture i medija RH u Dubrovniku, jedna će od njih ostati izložena u Lumbardi, dok će se druga izložiti u Gradskom muzeju u Korčuli. Obje prečke na krakovima nose identične natpise, ispisane grčkim i latinskim alfabetom, koji se vjerojatno odnose na vlasnika broda, a možda i na njegovog božanskog zaštitnika. Težina svake prečke iznosi oko 500 kg.

Na centralnu drvenu gredu s krakovima, poprijeko se postavljala olovna prečka pa je tako nastajalo sidro koje se intenzivno koristilo tijekom posljednjih stoljeća stare ere. S obzirom na veličinu prečaka i natpise na njima, vjerojatno je riječ o sidrima koja su se koristila tijekom 1. st. pr. Kr. Za sada nije moguće reći što se dogodilo s nesretnim brodom, ali je sigurno da se u nekom trenutku našao u ozbiljnim problemima pa se pokušao zaustaviti bacivši u more dva velika sidra.

U neposrednoj blizini antičkih prečki otkriven je i predmet nepoznate namjene, za koji se pokazalo kako je riječ o postolju za minu iz Prvog svjetskog rata. Postolje je na sebi nosilo ime proizvođača: FIAT – SAN GIORGIO, TORINO i serijski broj 141. Zanimljivo je da se igrom slučaja našlo na istoj poziciji kao i antički nalazi.

Voditeljica istraživanja:
izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi
Sveučilište u Zadru, Odjel za arheologiju

2.000 godina stara antička sidra izronjena su iz podmorja u blizini otočića Bisače i trenutno su postavljena ispred restorana Maestral u Lumbardi.

Podijelite sadržaj:
Prethodna objava Obilježavanje Dana antifašističke borbe, 22. lipnja

OIB: 08108782395

MB: 2753600

Poslovna banka: Raiffeisenbank d.d.

IBAN: HR8524840081860000009

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Lumbarda 493
20263 Lumbarda

Pon – Pet: 07:00 – 15:00 h

Općina Lumbarda © 2024. Sva prava pridržana. Izrada: Impresija

Skip to content